2007/11/10

Moccatårta

Receptet kommer från DN för många herrans års sen (början på 90-talet någon gång), och kallades då Farsdagstårta om jag inte minns fel. Då bakade vi den varje år till pappa, men sen föll den i glömska till i år. Får be om ursäkt redan nu för den urusla garneringen, men jag hittade inte tyllarna... *skyller i från mig* ;)

Ingredienser

Botten:
3 ägg
2 dl socker
4 msk starkt kaffe
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

- Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt kaffe och vänd sen i de torra ingredienserna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och dela i tre bottnar.

Ganache:

5 dl vispgrädde
150 g ljus choklad
1 msk snabbkaffe

Koka upp grädden och smält chokladen där i. Tillsätt kaffet och låt ganachen svalna och sen stå kallt i några timmar (gärna över natten).

Lägg ihop tårtan, använd hälften av ganachen som fyllning. Resten spritsas eller bres ut ovanpå och på kanterna. Garnera t ex med dajmkulor eller flagad choklad.

Kommentar:
Ganachen blev verkligen jätte bra, trots att jag tog 200 g mörk choklad istället för mjölkchoklad (gjorde den laktosfri). Väldigt lättarbetad och följsam och hade jag hittat tyllarna till spritsen kanske tårtan hade blivit lite snyggare också... ;) Till nästa gång kommer jag inte baka den här botten, den blev ganska seg och inte så hög som jag hade velat (kanske är min springform för stor?), utan istället ta köpebottnar som jag blöter med kaffe. Jag kommer också dela ganachen på tre: göra en fjärdedel med Baileys smak, en fjärdedel med dajmkulor i och sista hälften enligt originalreceptet. Baileys och dajmkulorna får vara fyllning, och resten frosting.

God och mäktig är tårtan i allafall, den räcker lätt till 12 personer, kanske fler om man skär upp bitarna åt dom! ;)

Inga kommentarer: