2008/07/15

Rommarinerad kyckling med saffransris

Gjorde ett nytt försök med saffranspilaffen, den här gången efter eget huvud (inte Nigella's ;), och till det en kyckling i marinad inspererad av Ainsley Harriott.

Ingredienser (ca 4 personer)

ca 1 kg kycklingklubbor

2 msk mörk rom
2 msk ananasjuice
ca 1 msk råsocker (beror på hur söt ananasjuicen är)
färsk ingefära, riven
2-3 vitlöksklyftor, rivna
chili av något slag
ca 1 msk citronjuice
1-2 msk neutral olja
salt, peppar

3 dl basmatiris
1 liten gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
färsk ingefära, riven
kanel, spiskummin, kardemumma
½ kuvert saffran
ca 6 dl varm kycklingfond
citronskal, finrivet
russin

Blanda ihop marinaden och låt kycklingen ligga i den i minst 5 timmar, gärna över natt. (Jag brukar alltid dela klubborna i leden, så att det blir en lårbit och en benbit, eftersom de är lättare att handskas med då tycker jag. Skär man mitt i leden är det inga som helst problem att dela, eftersom det bara är brosk där.) Sätt ugnen på ca 200 grader och börja med riset medan den blir varm. Fräs lök, vitlök och ingefära plus kanel, spiskummin och kardemumma på låg värme, och när löken börjar bli genomskinlig tillsätts riset. Rör om hela tiden och när riset är glansigt tillsätts kycklingfond och saffran (om man vill kan man låta saffranet dra i den varma buljongen en stund). Sänk värmen till lägsta och låt sjuda under lock i ca 10-15 minuter. Ta under tiden kycklingen ur marinaden och kör in den i ugnen i ca 20-30 minuter till köttsaften är genomskinlig. När riset är klart blandas russinen och citronskalet i med en gaffel.

Kommentar: Som sås tog jag det som var kvar av marinaden, silade och reducerade den sen ordentligt. Kryddade med lite extra spiskummin och kardemumma och hällde i stekskyn från kycklingen.

Inga kommentarer: