2008/10/09

Ljummen potatissallad med eftermarinerad kycklingfilé

Passa på att göra en mumsig potatissallad på de sista färskpotatisarna (ja, jag vet att de inte är lika goda som vid midsommar, men ändå mycket bättre än vinterpotatisen). Serverar man den lite ljummen passar den även så här i höstrusket. Att eftermarinera kycklingfiléerna är ett lätt sätt att få in en massa smak, låt de ligga och dra minst över natten. Rätten passar även på buffébordet framemot vårkanten.

Receptskiss
Kycklingfilé
Timjankvistar
Citron
Vitlök
Salt och peppar
Vit balsamvinäger
Citronolja

Fina små potatisar
Röd lök
Vinäger av någon sort man gillar
Dijonsenap
Olja
Salt och peppar
Gräslök
Romansallad

Dag 1:
Ta ett par timjankvistar per kycklingfilé och stoppa dom innan för innerfilén. Salta och peppra inuti och utan på alla sidor. Pressa över citronjuice och droppa ev. på lite olja. Tillaga långsamt i ugn på 175 grader till köttsaften är genomskinlig eller innertemperaturen är 70 grader. Blanda under tiden en marinad av vinäger, lite olja, vitlök, salt och peppar. När fileérna är klara, lägg dom i marinaden och häll i köttsaften. Ställ svalt och sen i kylen över natt.

Dag 2:
Tag fram kycklingen så den hinner bli rumstempererad innan den ska ätas. (Man kan även värma den lite försiktigt i mikron om man vill.) Skrapa eller skala potatisarna och koka dom nästan nästan klara. Blanda ihop en dressing av dijon, olja, vinäger, rödlök, salt och peppar, (blanda i den ordningen så skär den sig inte så lätt) och häll över den varma potatisen. Låt stå under lock till den är ljummen. Blanda i finhackad gräslök och romansallad. Skär kycklingfiléerna i skivor och servera till.

Inga kommentarer: