2009/11/21

Mjölkfri kalastårta (chokladtårta)


Det blev en fyrkantig födelsedagstårta i år, men den var lika god för det! Jag gillar verkligen den här chokladtårtbotten - mustig och chokladig helt enkelt. Den går inte att dela i flera bottnar som en vanlig tårtbotten, men tanken är att man delar den på hälften och smackar ihop tårtan. Eller så gör man dubbelsats av bottnarna. Receptet kommer ursprungligen från Sju sorters kakor, men jag har gjort om det till mjölkfritt.

Tårtbotten:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g flytande mjölkfrittmargarin

Fyllning/glasyr:
2 blad gelatin
1½ dl iMat
150 g choklad, minst 70 % tycker jag, men det viktigaste är att den är mjölkfri
2 äggulor
2-3 msk starkt kaffe
3 dl havrevisp
(snabbgelatinpulver)

Sätt ugenen på 175 grader. Lägg ett smort bakplåtspaper i en form ca 20x30 cm. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda de torra ingredienserna (jag brukar alltid sikta kakaon och mjölet) och vänd försiktigt i dom i smeten. Rör sist i det flytande margarinet (alt. smälta smöret om man tål mjölk). Grädda ca 30 minuter till kakan är klar, men absolut inte för länge! (Den blir lätt torr och tråkig då...)

Medan kakan är i ugnen lagas glasyren: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp iMat och lägg i den fin hackade chokladen (jag brukar köra the Jamie Oliver way och helt enkelt banka på chokladen medan den fortfarande är i pappret). Rör om till chokladen smält. Tillsätt äggulorna och låt blandningen sjuda till den tjocknar. (Koka EJ, då skär den sig!) Ta kastrullen från värmen och tillsätt de urkramade gelatinbladen och kaffet. Låt krämen kallna i vattenbad. Vispa grädden och blanda den med chokladkrämen när kakan svalnat och är klar att garneras.

Garnering:
Dela kakan på hälften (alltså inte som en normal tårtbotten, utan rakt över så att du får två rektanglar). Bred på 1/3 av glasyren på ena rektangeln och lägg den andra ovanpå. Täck tårtan med resten av glasyren. Ställ tårtan kallt fram till servering.


Kommentar: Den här tårtan är MÄKTIG! Efter en middag orkar man typ en två centimeter tjock bit.
Fick inte tag i den godare havrevispen (den från GoGreen) utan körde med Carlshamns. Den är mer svårvispad och blir ganska lös. Ett hett tips är att ha snabbgelatinpulver hemma, för det kan man pytsa i i sista minuten om man märker att chokladkrämen inte stelnat.

Inga kommentarer: