2008/06/14

Mjölkfri 2-årstårta

När den lilla storPrinsen fyllde två år skulle han så klart ha en smarrig mjölkfri tårta. Eftersom jubilaren själv inte har så många preferenser än, i allafall inga han meddelat mig ;), bestämde jag mig för en tårta med mörk chokladganache och hallonmousse. Då fick jag även tillfälle att testa GoGreens vispbara havregrädde, vilket inte blivit av tidigare.

Ingredisenser:
Tårtbotten ur Sju sorters kakor
(ägg, socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver)

Ganache
4 dl GoGreen havregrädde
120 g mörk choklad

Hallonmousse
2 dl GoGreen havregrädde
ca 2 dl krossade frysta hallon
ev. lite socker (havregrädden är söt, tyckte inte det behövdes)
½ påse snabbgelatinpulver

Dag 1:
Smält chokladen i en bunke och värm hälften av havregrädden i en annan till ca 50 grader. Blanda väl. Tillsätt resterande grädde (rumstempererad) och låt smeten stå kallt över natten.

Dag 2:
Baka tårtbotten och låt svalna uppstjälpt på ett fat innan den skärs i tre bottnar. Fukta gärna bottnarna med lite hallon- eller jordgubbssaft och låt stå ett tag. Gör under tiden hallonmoussen.Börja med att krossa de frysta hallonen (går lättast att klämma sönder dom med fingrarna tycker jag) och sockra ev. lite på dom. Vispa grädden lätt och blanda i snabbgelatinpulvret under vispning. Tippa i hallonen och vispa till önskad konsistens. Ställ ev. kallt en stund om det behövs (eftersom hallonen är frysta blir blandningen hyfsad sval av sig själv).
Ihopläggning av tårtan:
Börja med att bre ett tunnt lager chokladganache på första botten och toppa med hälften av hallonmoussen. Upprepa i lager två och täck sen tårtan med resterande chokladganche (spara ev. lite om du vill spritsa några tjusiga mönster på eller så). Garnera med färska hallon eller jordgubbar eller något annat smarrigt.

Kommentar: Tårtbottnen ur "Sju sorters kakor" (Prinsesstårta) blev väldigt bra; hög och luftig, inga problem att dela på tre bottnar. Orkar man inte baka, och tål mjölk, går det lika bra med köpebottnar. Chokladganachen var en chansning, jag hade ingen aning om hur den skulle bli och efter mycket velande kom jag fram till att det nog inte var så bra att koka havregrädden (risk att vispbarheten försvinner). Istället värmde jag hälften av grädden till ca 50 grader och smälte chokladen i en egen bunke. Sen blandade jag det ordentligt innan resterande (sval) grädde tillsattes. Ganachen fick vila över natt i kylen som sig bör, och dagen efter hade den perfekt glasyrkonsistens, helt utan vispning, så jag körde på den som den var. Gott smakade den också, inte ett spår av havresmak. I hallonmoussen däremot slog havresmaken igenom när man åt bara den, men som tur var försvann den i själva tårtan.

Tips! Om man gör hallonmoussen en dag innan maskeras havresmaken nästan helt.

2008/06/10

Shepherd's Chicken Pie

Säkert helt oortodoxt, men jag gjorde en variant med kycklingfärs istället för nöt- eller lammfärs. Vet inte om man det är brukligt att ha både morötter och kål i, men det hade i allafall jag! :)

Ingredienser till en stor form:
En stor laddning potatismos
(jag gjorde på ca 1 kg potatis, en äggula, iMat och kryddor)

1 hackad gul lök
2 rivna morötter
ca 3dl finhackad vitkål
400 g kycklingfärs
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
Worchestershiresås
Kycklingfond
Paprikapulver
Salt och peppar

Börja med att skala och koka potatisen så att den är klar. Fräs under tiden grönsakerna på svag värme, ta ur pannan och bryn färsen. Putta i tomatpurén och låt den fräsa med ett tag innan grönsakerna läggs tillbaka i pannan. Tillsätt vatten och kryddor. Låt puttra under lock i ca 10 minuter. Gör under tiden klart potatismoset. Lägg köttfärsröran i en stor ungsform och platta till den. Lägg potatismoset ovan på och gratiner i 225 gradersugn i 15-20 minuter till potatismoset fått fin färg.

Tips! Om man tål mjölk kan man tillsätta någon god ost i potatismoset, och även strö lite över innan den går in i ugnen så får den finare färg också.

2008/06/06

Nationaldagsmat

Grillad tonfisk, färskpotatis sallad (med kapris, rödlök, gräslök och dijonvinegrett) och tomatsallad (med rödlök och fetaost, kryddad med lite oregano, salt och peppar).

Mjölkfri chokladpannacotta

Tredje gången gillt - den här gången stelnade pannacottan och blev precis lagom mjuk. Receptet är modifierat från Niklas Mat för att bli mjölkfritt. Den här varianten är dessutom inte särskilt fet, så man kan äta mycket utan att bli övermätt, bra va?! ;)

Ingredisenser (4 portioner):
2 dl iMat
1 dl rismjölk
100 g 70% choklad
ca 1 msk socker
en skvätt vaniljextrakt
2 gelatinblad

1 persika eller nektarin
1 msk mjölkfritt margarin
råsocker
en skvätt rom

Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten. Koka upp rismjölk och havregrädde (jag gjorde det i mikron). Finhacka under tiden chokladen, tillsätt till den varma gräddmjölken och rör om till all choklad smält. Låt blandningen svalna lite innan gelatinbladen tillsätts (annars kan det bli problem med att den inte stelnar enligt Niklas... förmodligen det som hände mig förut) och rör till de löst sig helt. Häll upp smeten i portionsformar och ställ i kylen att stelna i minst en timme.

Till serveringen: klyfta persikan och stek snabbt i margarin (eller smör om man tål det), socker och en skvätt rom. Lägg de varma persikoklyftorna på den svala pannacottan och njuuut.

Kommentar: Med 100 g choklad blir det här en ganska vuxen efterrätt med stark chokladsmak. Vill man ha mer mjölkchokladstuk på den kan man halvera mängden choklad och ta lite mer socker. Eftersom jag använder motsvarande matlagningsgrädde istället för vispgrädde blir den inte riktigt lika krämig som riktig pannacotta, men å andra sidan blir den lite nyttigare. ;)

Tips! Det blev väldigt gott att göra den här pannacottan på rismjölk med mandel- och hasselnötssmak och bara 50 g choklad.
Pannacotta i kvällssol ;)

Mariander

Så här års är det ju högsäsong för grillning, och sen det dök upp en sojaallergiker i vår familj har jag börjat göra alla marinader själv. (Förr var jag lat och köpte färdiga - nu undrar jag varför jag la pengar på det... ;)
Här kommer två favoritmarinader till kalkon eller kyckling (funkar säkert till annat kött också):

Marinad 1:
Äppeljuice (ca 0.5-1 dl)
Tomatpuré (ca 1 msk)
Liquid Smoke (några droppar)
Honung (ca 1 msk)
Chilipulver
Paprikapulver
Spiskummin
Oregano
Salt
Peppar
Olja (till lagom mängd)
ev. lite vatten

Marinad 2:
Balsamvinäger eller rödvin (ca 0.5-1 dl)
Rosmarin
Kanel (inte så mycket, man ska bara ana den)
Salt
Peppar
Olja (till lagom mängd)
ev. lite vatten

Som ni ser är recepten rätt skissartade, och dom ändrar sig från gång till gång, speciellt kryddorna. Jag blandar i den ordning som det står, och vispar i oljan sist så den går ihop ordentligt.