2008/06/06

Mjölkfri chokladpannacotta

Tredje gången gillt - den här gången stelnade pannacottan och blev precis lagom mjuk. Receptet är modifierat från Niklas Mat för att bli mjölkfritt. Den här varianten är dessutom inte särskilt fet, så man kan äta mycket utan att bli övermätt, bra va?! ;)

Ingredisenser (4 portioner):
2 dl iMat
1 dl rismjölk
100 g 70% choklad
ca 1 msk socker
en skvätt vaniljextrakt
2 gelatinblad

1 persika eller nektarin
1 msk mjölkfritt margarin
råsocker
en skvätt rom

Lägg gelatinbladen i blöt i lite kallt vatten. Koka upp rismjölk och havregrädde (jag gjorde det i mikron). Finhacka under tiden chokladen, tillsätt till den varma gräddmjölken och rör om till all choklad smält. Låt blandningen svalna lite innan gelatinbladen tillsätts (annars kan det bli problem med att den inte stelnar enligt Niklas... förmodligen det som hände mig förut) och rör till de löst sig helt. Häll upp smeten i portionsformar och ställ i kylen att stelna i minst en timme.

Till serveringen: klyfta persikan och stek snabbt i margarin (eller smör om man tål det), socker och en skvätt rom. Lägg de varma persikoklyftorna på den svala pannacottan och njuuut.

Kommentar: Med 100 g choklad blir det här en ganska vuxen efterrätt med stark chokladsmak. Vill man ha mer mjölkchokladstuk på den kan man halvera mängden choklad och ta lite mer socker. Eftersom jag använder motsvarande matlagningsgrädde istället för vispgrädde blir den inte riktigt lika krämig som riktig pannacotta, men å andra sidan blir den lite nyttigare. ;)

Tips! Det blev väldigt gott att göra den här pannacottan på rismjölk med mandel- och hasselnötssmak och bara 50 g choklad.
Pannacotta i kvällssol ;)

Inga kommentarer: