2008/03/14

Blåbärspaj med choklad

Jag gillar paj, speciellt söta efterrättspajer, och idag blev jag ruskigt sugen på blåbärspaj (förmodligen för att jag saknar mina vänner -sl- och PappaF). Gjorde en variant på favoritpajen med hackad mörk choklad blandad med blåbären, och den blev inte sämre av det precis! Degen och smulet gör jag på en höft, blandar till det blir bra helt enkelt.

Ingredienser till en liten paj (räcker till 4 pers):

Pajdeg:
ca 1.5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
drygt 1 msk socker (vanligt funkar bättre än råsocker)
ca 50 g flytande mjölkfritt margarin
1-2 msk vatten

Fyllning:
Frysta blåbär
Socker (jag använde råsocker)
Hackad mörk choklad
1-2 tsk maizena eller potatismjöl

Smuldeg:
Havregryn
Vetemjöl
Råsocker (eller vanligt)
Flytande mjölkfritt margarin

Blanda ihop de torra ingredienserna till pajdegen, tillsätt det flytande margarinet och blanda runt med en gaffel. Tillsätt så mycket kallt vatten att det går ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och ställ i frysen i ca 30 minuter. Blanda undertiden ihop ingredienserna till smuldegen med t ex en gaffel. Jag brukar ta ungefär dubbelt så mycket havregryn som vetemjöl och råsocker, och sen flytande margarin till det blir smuligt. Hacka chokladen i ungefär blåbärs-stora bitar. Häll de frysta blåbären i pajskalet och sockra efter smak (jag gillar när det är lite surt). Tillsätt chokladen och maizenan och blanda runt försiktigt. Häll på smulet och grädda i 200-225 grader i nedredelen av ugnen i ca 25 minuter. Ät och njut med t ex vaniljsås eller glass.

Chokladen må inte synas på bilden, men den finns där och smakar gott bland blåbären, jag lovar! :)

2008/03/13

Mjölkfri fullkornslasange

Idag är det min lillasysters födelsedag och även om inte hon är i Sverige just nu så firar vi med att äta hennes favoriträtt, dagen till ära helt mjölkfri för lillsparvens skull.

Ingredienser:

Tomatsås:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 stor morot, grovriven
1 brk hela tomater (t ex Kung Markattas Ekologiska)
1 tetra passerade tomater (t ex Icas Ekologiska)
Drygt 1 msk vardera av torkad basilika och oregano
1 lagerblad
salt och peppar (och andra kryddor efter smak och humör)
350 g kycklingfärs (eller Quornfärs, men då tar jag lite mindre)

Vitsås:
1-2 msk Keiju flytande mjölkfritt margarin
1-2 tsk torkad salvia
5 dl iMat (havregrädde)
ca 2 msk Maizena + lite vatten
salt, peppar, muskot

Lasangeplattor, fullkorn

Börja med tomatsåsen. Hacka löken och vitlöken och fräs dom i en kastrull på mycket låg värme (vitlöken är känslig, bränn den inte!). Tillsätt moroten och låt den fräsa med. Tillsätt tomaterna och kryddorna - smaka av innan kycklingfärsen tillsätts. Låt såsen koka så länge som möjligt, minst en kvart i allafall. Gör under tiden vitsåsen. Fräs salvian på låg värme i det flytande margarinet i några minuter. Värm undertiden iMat i mikron till det kokar. Tillsätt och krydda upp såsen efter smak. Red av med Maizenan - det ska bli ordentligt tjockt eftersom det inte är någon ost i den här såsen. Låt koka ett par minuter och lägg sedan ihop lasangen omgående (vitsåsen bildar lätt skinn). Jag brukar toppa varje tomatsås lager med lite vitsås (klickar ut den här och var och brer sen ut den), men den stora delen hamnar överst på lasangen. I min ugnsform räckte det till två lager tomatsås/lasange plattor, och vitsåsen var lite i minsta laget (skulle velat ha mer ovan på faktiskt). Grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter. Servera med en god sallad!

2008/03/07

Karamellparfait

Alltså, parfait är gott - varför har jag aldrig fattat det förut? Och det blir alldeles underbart glassigt fast än man (jag) inte använder glassmaskin. Bäst tycker jag att den blir om man inte låter den frysa helt, d v s äter den när den är precis lagom infryst. Det här receptet var med i senaste Allt om mat, men finns inte ute på hemsidan än. Jag serverade den med chokladsås och capuccinokulor - ursäkta den kassa uppläggningen, men det var lite bråttom!

Ingredienser till 8 portioner (små)
2 msk smör
1½ dl farinsocker
½ dl vatten

2 äggulor
3 dl vispgrädde

Smält smöret och sockret i en kastrull och låt det koka i 1 minut (för mig blev det inte en homogenmassa, utan fettet höll sig liksom för sig...). Tillsätt vattnet och låt massan koka under omrrörning i 5 minuter (när jag hällde i vattnet blev det klumpar av sockret, trots att vattnet var kokhett, men de löste sig ganska fort). Låt massan svalan till rumstemperatur och till sätt äggulorna, en i taget, under omrörning. Vispa grädden (hårt) och vänd försiktigt i karamellsmeten. Häll i en lämplig form (klädd med plastfolie så går det lättare att tippa upp parfaiten sen, om man vill det) alt. i portionsformar och ställ i frysen i 3-4 timmar. (Efter 4 timmar i min frys var den precis lagom fryst, och gick att göra kulor av.)

Små västerbottenpajer med topping

Små läckra pajer som lätt kan varieras genom att man ändrar toppingen. Pajdegen är Mat-Tinas, jag gillar den eftersom den inte behöver förgräddas och inte innehåller så mycket fett.

Ingredisenser till 6 små pajer
Deg:
2 dl mjöl (jag tog hälften graham och häften vete)
1 tsk bakpulver
knappt 1 tsk salt
0.75 dl mjölk (jag tog havremjölk)
25 g smör (jag tog flytande mjölkfritt margarin)

Äggstanning:
1 äggula
1 dl mjölk (alt. häften grädde och hälften mjölk)
salt, peppar, muskot, cayennepeppar

Västerbottenost, riven

CF, röd kaviar, rödlök, dill, citronskiva

Blanda de torra ingredienserna till degen, tillsätt mjölk och fett och arbeta ihop till en deg. Kavla ut den till lagom tjocklek och ta ut rundlar (lite större än själva muffinsformen). Tryck ut degen i muffinsplåt och lägg i ost efter behag. Vispa ihop äggstanningen och häll den över osten. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter (till de har stannat). Låt pajerna svalan och toppa dom sen med en klick CF, kaviar, rödlök, dill. Garnera med en citronskiva.

Kommentar: Enkla att göra, går att förbereda och väääldigt goda. Nästa gång ska jag prova att göra med Parmesan eller Pecorino, och toppa med soltorkade tomater, ruccola och pinjenötter tror jag. Pajerna passar också på buffé, eftersom de kan serveras rumstempererade.

2008/03/04

Krämig majssoppa


Varianter på det här receptet har cirkulerat både här och där, och jag vet faktiskt inte vems det är från början. Eller så är det som med många bra saker - det är flera som kommit på det samtidigt! :) God blev den i allafall, och båda barnen, t o m lillsparven, åt med god aptit.

Ingredienser för 4 pers:
1 gul lök
1 liten röd paprika
3-4 mjöliga potatisar
Vatten + buljongtärning (jag använde Biofoods KRAV buljong)
250 g frysta majskorn
2.5 dl matlagningsgrädde (jag använde iMat som vanligt)
Ruccola
Rökt kalkonbröst (jag använde vanligt smörgåspålägg)

Fräs löken på låg värme till den blir genomskinlig. Finhacka paprikan och låt den fräsa med ett par minuter. Skala och skär potatisen i små tärningar (ju mindre desto fortare blir maten klar, vilket kan vara en fördel ibland ;), tillsätt den och häll på vatten så att det täcker samt buljongtärningen. Koka till potatisen är nästan mjuk, tillsätt sen de frusna majskornen och låt koka 5 minuter till. Mixa soppan slät, tillsätt grädden och krydda med salt, peppar och ev. paprikapulver/chilipulver. Finhacka ruccolan och skär kalkonen i bitar och garnera soppan med det. Servera med ett gott bröd till.

2008/03/01

Kalkonfilé i sås med balsamico och soltorkade tomater

Kalkonfilé, som vanligt ;), men jag tror att det säkert skulle fungera lika bra med fläskfilé.

Ingredisenser till 4 pers:

500 g kalkonfilé
1 gul lök
(vitlök)
½ röd lök
4-5 soltorkade tomater + olja från burken
balsamico
ett par tsk socker
2.5 dl matlagningsgrädde (här var det som vanligt iMat)
salt och peppar

Skär kalkonfilén i ett par cm tjocka skivor, salta och peppra. Bryn i smör+olja (här blev det mjölkfritt margarin och rapsolja), gärna i en traktörpanna. När det fått fin färg men inte är genomstekta, flyttas de från pannan till en tallrik. Finhacka den gula löken (och vitlöken) och låt den långsamt fräsa i traktörpannan i olja från de soltorkade tomaterna - skrapa i botten av pannan så att det gotta som sitter där lossnar och blandas med löken. Finhacka även tomaterna och låt dom fräsa med en stund. Skär rödlöken i små båtar och tillsätt dom när det andra är nästan klart - den ska inte vara helt genomfräst. Slå på balsamicon (jag tror jag tog 3-5 msk ungefär, en lagom skvätt liksom ;) och låt den koka in i lök-tomatröran tillsammans med sockret. Häll på matlagningsgrädden, smaka av med salt och peppar och låt såsen koka ihop ett par minuter. Lägg i kalkonfilén och låt den sjuda klart i såsen.