2008/03/14

Blåbärspaj med choklad

Jag gillar paj, speciellt söta efterrättspajer, och idag blev jag ruskigt sugen på blåbärspaj (förmodligen för att jag saknar mina vänner -sl- och PappaF). Gjorde en variant på favoritpajen med hackad mörk choklad blandad med blåbären, och den blev inte sämre av det precis! Degen och smulet gör jag på en höft, blandar till det blir bra helt enkelt.

Ingredienser till en liten paj (räcker till 4 pers):

Pajdeg:
ca 1.5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
drygt 1 msk socker (vanligt funkar bättre än råsocker)
ca 50 g flytande mjölkfritt margarin
1-2 msk vatten

Fyllning:
Frysta blåbär
Socker (jag använde råsocker)
Hackad mörk choklad
1-2 tsk maizena eller potatismjöl

Smuldeg:
Havregryn
Vetemjöl
Råsocker (eller vanligt)
Flytande mjölkfritt margarin

Blanda ihop de torra ingredienserna till pajdegen, tillsätt det flytande margarinet och blanda runt med en gaffel. Tillsätt så mycket kallt vatten att det går ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformen och ställ i frysen i ca 30 minuter. Blanda undertiden ihop ingredienserna till smuldegen med t ex en gaffel. Jag brukar ta ungefär dubbelt så mycket havregryn som vetemjöl och råsocker, och sen flytande margarin till det blir smuligt. Hacka chokladen i ungefär blåbärs-stora bitar. Häll de frysta blåbären i pajskalet och sockra efter smak (jag gillar när det är lite surt). Tillsätt chokladen och maizenan och blanda runt försiktigt. Häll på smulet och grädda i 200-225 grader i nedredelen av ugnen i ca 25 minuter. Ät och njut med t ex vaniljsås eller glass.

Chokladen må inte synas på bilden, men den finns där och smakar gott bland blåbären, jag lovar! :)

2 kommentarer:

Lotta sa...

Och jag som äääälskar efterrättspajer av alla dess slag!!!! Du kan tro att jag sitter här och dreglar nu. :)

Bibban sa...

ojojoj va läckert...vill ha numeddetsamma;)