Idag är det min lillasysters födelsedag och även om inte hon är i Sverige just nu så firar vi med att äta hennes favoriträtt, dagen till ära helt mjölkfri för lillsparvens skull.
Ingredienser:
Tomatsås:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 stor morot, grovriven
1 brk hela tomater (t ex Kung Markattas Ekologiska)
1 tetra passerade tomater (t ex Icas Ekologiska)
Drygt 1 msk vardera av torkad basilika och oregano
1 lagerblad
salt och peppar (och andra kryddor efter smak och humör)
350 g kycklingfärs (eller Quornfärs, men då tar jag lite mindre)
Vitsås:
1-2 msk Keiju flytande mjölkfritt margarin
1-2 tsk torkad salvia
5 dl iMat (havregrädde)
ca 2 msk Maizena + lite vatten
salt, peppar, muskot
Lasangeplattor, fullkorn
Börja med tomatsåsen. Hacka löken och vitlöken och fräs dom i en kastrull på mycket låg värme (vitlöken är känslig, bränn den inte!). Tillsätt moroten och låt den fräsa med. Tillsätt tomaterna och kryddorna - smaka av innan kycklingfärsen tillsätts. Låt såsen koka så länge som möjligt, minst en kvart i allafall. Gör under tiden vitsåsen. Fräs salvian på låg värme i det flytande margarinet i några minuter. Värm undertiden iMat i mikron till det kokar. Tillsätt och krydda upp såsen efter smak. Red av med Maizenan - det ska bli ordentligt tjockt eftersom det inte är någon ost i den här såsen. Låt koka ett par minuter och lägg sedan ihop lasangen omgående (vitsåsen bildar lätt skinn). Jag brukar toppa varje tomatsås lager med lite vitsås (klickar ut den här och var och brer sen ut den), men den stora delen hamnar överst på lasangen. I min ugnsform räckte det till två lager tomatsås/lasange plattor, och vitsåsen var lite i minsta laget (skulle velat ha mer ovan på faktiskt). Grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter. Servera med en god sallad!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar