2008/01/29

Tagliatelle Al Capone (nästan)

Ett recept från senaste Allt om mat, som jag modifierade lite. I originalet var det t ex penne och oxfilé istf tagliatelle och kalkonfilé.

Ingredienser:
150 g champinioner, skivade
½ purjolök, fin hackad (spara lite till dekoration)
3 tomater, urkärnade och tärnade
1 glas vitt vin
2.5 dl matlagningsgrädde (iMat användes här)
½ buljongtärning
Drygt ½ msk Maizena utrört i lite vatten
salt, peppar

ca 400 g kalkonfilé, skuren i skivor
salt, peppar

400 g färsk tagliatelle

Börja med såsen; bryn svampen på hög värme till den fått fin färg. Sänk värmen och låt purjo och tomat fräsa i ett par minuter. Häll på vin, grädde, buljong och redning. Låt koka ihop och ställ sen åt sidan.
Lägg kalkonbitarna under gladpack och ge dom en omgång med kaveln! (Jag skar ca 3 cm tjocka skivor som jag bankade ut till halva tjockleken.) Salta, peppra och bryn i en het panna, låt gå klart i ugnen (180-200 grader) medan du kokar pastan. Blanda såsen och pastan, lägg upp på tallrik och toppa med några tomat båtar, purjohack och kalkonen. Servera "Italian style" med en citronklyfta till köttet!

2008/01/28

Saffransgul fisksoppa

En mustig, lite lyxig fisksoppa med två sorters fisk och blåmusslor

Ingredisenser:
1 hackad gul lök
½ rotselleri, tärnad
1 liten fänkål, tärnad
3 medelstora potatisar, tärnad
1 kuvert saffran
1 msk tomatpuré
1 glas vitt vin + vatten + buljongtärning
Ett nät blåmusslor
Valfri fisk i munsbitar (jag tog hoki och lax)
Salt, peppar, lagerblad, timjan, cayennepeppar, persilja

Fräs lök, selleri och fänkål i en stor kastrull, låt saffran och tomatpuré fräsa med ett tag. Tillsätt potatis, vin, vatten och buljong. Koka till rotfrukterna är halvklara. Rensa undertiden musslorna (släng alla som är trasiga eller inte stänger sig när du knackar dom mot diskbänken). Lägg dom ovanpå rotfrukterna och låt dom ånga klart (tar ca 5 minuter). Ta ur musslorna och låt rotfrukterna koka nästan klart. Lägg i fisken och låt skjuda klart (tar bara ett par minuter beroende på storlek). Servera med musslorna i skalen och en klick CF.

2008/01/20

Köttfärsröra

En variant på den vanliga köttfärssåsen, som faktiskt gick hem även hos den kräsna 5-åringen!

Ingredienser:
1 hackad gul lök
(vitlök)
1 pkt kycklingfärs (350 g)
1 burk kantareller, eller motsvarande mängd färsk svamp
1 burk hela tomater (vi kör Kung Markattas ekologiska)
½ buljongtärning (vi kör Kravbuljong utan glutamat och annan skit)
Rosmarin, timjan, kryddpeppar, balsamvinäger, salt och peppar
(svartvinbärsgele)

Fräs löken, låt den inte ta färg. Ge under tiden tomaterna en snabb mixning (beroende på hur grova bitar du vill ha, jag gillar lite grövre tomatbitar) och när löken är klar tar du ur den ur stekpannan (jag lägger den i tomaterna). Bryn färsen på hög värme med salt och peppar så att den får färg, låt svampen rinna av (om du använder konserv) och låt den steka med när färsen är nästan klar. Tillsätt sen tomaterna och löken, buljongtärning och kryddorna. Låt koka ihop några minuter till färsen klar. Servera med pasta, bulgur eller kanske potatis, och en god sallad.

Tips! För dom som inte har gravidsmak som jag är naturligtvis vitlök givet i den här rätten, och en klick svartvinbärsgele tror jag också kunde vara gott till de lite vilda smakerna.

2008/01/09

Misslyckat bak

Gravid som jag är får jag titt som tätt sånna där riktiga sug efter olika saker. Idag var det, som oftast, choklad, och jag bestämde mig för att göra mammas chokladkaka. Sagt och gjort, swischar ihop ingredisenserna (den är verkligen löjligt enkel*) och kastar in den i ugnen. Kommer till och med ihåg att sätta på timern - kors i taket. När den ringer tittar jag snabbt in till kakan och inser att den inte ser ut riktigt som vanligt, liksom torrare. Kollar på ugnsinställningen, och ja visst, jag har glömt att ändra från snabbuppvärmingen till över-undervärme. Resultatet blev en inte alls kladdig kaka, utom i botten (eftersom S bara är övervärme?) som alltså fastnar i formen. Vissa dagar borde jag inte vara tillåten i köket! ;)

*150 g choklad + 150 g smör smältes i mikron, under tiden vispar man ihop 3 ägg och 1.5 dl socker, fast jag brukar ta mindre. Blanda ihop, sikta i 1.5 dl mjöl och blanda igen, men rör så lite som möjligt för man vill inte ha några glutentrådar! Grädda i 175 grader i ca 20 minuter - den ska vara stel på ovansidan med kladdig i mitten. Just det, man kan smaksätta den med t ex starkt kaffe, apelsinskal, eller vad man nu gillar.

2008/01/08

Syrlig Cole Slaw

Ingredienser:
1/4 kålhuvud (litet)
1 äpple (gärna syrligt, t ex Granny Smith)
ca ½ msk Citronjuice
ca 2 msk CF
Salt och Peppar

Riv eller strimla vitkålen fint. Mjuka den lite snabbt genom att hälla kokande vatten över den och sedan låta den rinna av i durkslag (kan uteslutas om man har tåligare mage än vad jag har ;). Skala och riv äpplet grovt på rivjärn. Blanda ihop kålen, äpplet och resterande ingredienser till en lagom smetig cole slaw! Smaka av med mer salt, peppar och citron ifall det behövs.

Tips! Vill man göra den mjölkfri kan man ha en skvätt god olja istället för CF, fast då blir det mer en vanlig kålsallad, fast lite syrligare.

2008/01/06

Pasta med citrongul laxsås

(roligt att försöka komma på klatschiga namn tycker jag :D)

4 vuxen portioner (ungefär):
2 portionsbitar laxfilé skurna i tärningar
1 gul lök
1-2 dl vin (beroende på hur stor slatt man har kvar ;)
2.5-3 dl grädde av valfri sort (jag använde havregrädden iMat)
Skalet från ½ citron
½ buljongtärning el. motsvarande flytande fond (jag använde KRAV buljong som gjorde såsen gul, annars kan man ta lite gurkmeja för att bättra på färgen)
Maizena + lite vatten att reda av med
salt och peppar
dill och gräslök

Fräs löken mjuk och häll på vinet, reducera till ungefär hälften återstår. Tillsätt grädde, citronskal, buljong, salt och peppar. Red av med Maizena om det behövs. Lägg i laxbitarna och stäng av värmen under pannan - laxbitarna blir färdiga lagom till att pastan är klar! (Om de är frusna kan det behövas lite värme under.) Strax innan serveringen tillsätts dill och gräslök (jag använder fryst i sån där liten låda).

2008/01/01

Nyårsmenyn 07/08

Förrätt:
Hummersoppa med saffran, cayennepeppar och konjaksspets.
Ingredienser:
En hummer med skal
2.5 dl vitt vin
ca 2.5 dl vatten
1 gul lök
1 bit rotselleri eller fänkål
1 kuvert saffran
2.5 dl grädde
ca 5 dl mjölk
Maizena + några msk vatten för att reda av
ev. hummerfond
salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar och en rejäl skvätt konjak eller whiskey

Skala hummerklorna, spara skalen och ställ köttet kallt så länge. Fräs skalen tillsammans med grovt hackad lök och rotselleri (fänkål) tills det börjar lukta hav. Häll på vin och vatten så att det precis täcker och låt koka i minst 10 minuter. Sila av skalen och koka fonden i en ren kastrull till ca 2 dl återstår. Tillsätt saffran, grädde, mjölk och kryddor och låt koka i ca 20 minuter. Red av med maizena om du tycker det behövs. Vid serveringen lägger du upp hummerkött i vardera tallrik (och ev. en klick CF) och slår den heta soppan runt/över. Njut med ett gott vitlöksbröd!

Varmrätt:
Kycklingfiléer fyllda med fårfeta, äpple, bacon och rosmarin. Serverades med en vintersallad och potatisgratäng (som inte fick vara med på bild ;)

Efterrätt nr 1:
Lingonparfait med krispig kolasås.
Parfait:
6 port
Vispa 2 äggulor med 2/3 dl socker (så pösigt du kan) i en skål.
Vispa 2 vitor till ett HÅRT skum i en skål
Vispa 2 dl vispgrädde i en skål och blanda i drygt 1 dl rårörda lingon.
Rör sedan i äggulorna i grädden och sist vänd försiktigt ner äggvitorna.
Häll allt i en form. Förslagsvis en med avtagbara kanter, sockerkaksform om du vill ha lite stil på det eller vad du tycker passar. Och sen in i frysen. Bör göras dagen innan servering.
(Receptet kommer härifrån >>>)
Krispig kolasås:
Koka 3/4 dl vatten med 1 1/4 dl socker till det blivit en ljusbrun massa. Ta av från plattan och häll på grädde till lagom konsistens (den stelnar och lite av sockret karameliserar när man häller kall grädde i, vilket blir härligt krispigt tycker jag).

Efterrätt nr 2:
Kanelpanacotta med råsockerstekt äpple (gjord på iMat och ville inte riktigt stelna...). Jag använde det här receptet och tillsatte 1/2 msk kanel, men mängden gelatinpulver räckte inte till. Till nästa gång dubblar jag och ser vad som händer!

Efterrätt nr 3:
Apelsinchokladmousse (serverades med apelsinfiléer och lite riven vit choklad). Receptet hittar du här >>>, fast jag använde 70% choklad med apelsin och hoppade över spriten.

Vid tolvslaget:
Nyårsfestliga snittar med röd rom, CF, dill och rödlök