2008/01/01

Nyårsmenyn 07/08

Förrätt:
Hummersoppa med saffran, cayennepeppar och konjaksspets.
Ingredienser:
En hummer med skal
2.5 dl vitt vin
ca 2.5 dl vatten
1 gul lök
1 bit rotselleri eller fänkål
1 kuvert saffran
2.5 dl grädde
ca 5 dl mjölk
Maizena + några msk vatten för att reda av
ev. hummerfond
salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar och en rejäl skvätt konjak eller whiskey

Skala hummerklorna, spara skalen och ställ köttet kallt så länge. Fräs skalen tillsammans med grovt hackad lök och rotselleri (fänkål) tills det börjar lukta hav. Häll på vin och vatten så att det precis täcker och låt koka i minst 10 minuter. Sila av skalen och koka fonden i en ren kastrull till ca 2 dl återstår. Tillsätt saffran, grädde, mjölk och kryddor och låt koka i ca 20 minuter. Red av med maizena om du tycker det behövs. Vid serveringen lägger du upp hummerkött i vardera tallrik (och ev. en klick CF) och slår den heta soppan runt/över. Njut med ett gott vitlöksbröd!

Varmrätt:
Kycklingfiléer fyllda med fårfeta, äpple, bacon och rosmarin. Serverades med en vintersallad och potatisgratäng (som inte fick vara med på bild ;)

Efterrätt nr 1:
Lingonparfait med krispig kolasås.
Parfait:
6 port
Vispa 2 äggulor med 2/3 dl socker (så pösigt du kan) i en skål.
Vispa 2 vitor till ett HÅRT skum i en skål
Vispa 2 dl vispgrädde i en skål och blanda i drygt 1 dl rårörda lingon.
Rör sedan i äggulorna i grädden och sist vänd försiktigt ner äggvitorna.
Häll allt i en form. Förslagsvis en med avtagbara kanter, sockerkaksform om du vill ha lite stil på det eller vad du tycker passar. Och sen in i frysen. Bör göras dagen innan servering.
(Receptet kommer härifrån >>>)
Krispig kolasås:
Koka 3/4 dl vatten med 1 1/4 dl socker till det blivit en ljusbrun massa. Ta av från plattan och häll på grädde till lagom konsistens (den stelnar och lite av sockret karameliserar när man häller kall grädde i, vilket blir härligt krispigt tycker jag).

Efterrätt nr 2:
Kanelpanacotta med råsockerstekt äpple (gjord på iMat och ville inte riktigt stelna...). Jag använde det här receptet och tillsatte 1/2 msk kanel, men mängden gelatinpulver räckte inte till. Till nästa gång dubblar jag och ser vad som händer!

Efterrätt nr 3:
Apelsinchokladmousse (serverades med apelsinfiléer och lite riven vit choklad). Receptet hittar du här >>>, fast jag använde 70% choklad med apelsin och hoppade över spriten.

Vid tolvslaget:
Nyårsfestliga snittar med röd rom, CF, dill och rödlök

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag är pingu med Edvin och Ivar på aff och hittade hit via MoD. Vilken fin matblogg! Vad duktig du är på att lägga upp maten snyggt:) Det lyckas jag aldrig med...:(

Men du, jag bara _måste_ få receptet på din hummersoppa och lingon parfait.

Vilken nyårsmeny!

Lotta sa...

Jisses, vad ni åt! Hur hann ni med allt? :D

Såg jättegott ut. Slurp!