2008/02/10

Ugnsbakad lax och potatis med italienska smaker

Modifierat recept från Allt om Mat

Ingredienser
Fast potatis
Laxfilé
Soltorkade tomater
Vitlök
Ruccola
Basilika
Salt och peppar
Olja

Blandade blad (t ex Vintermix)
Rödbetor
Fetaost
Solrosfrön

Börja med att koka rödbetorna med skalet på, det tar ca 30-45 minuter beroende på storleken. Låt dem svalna lite, skala och dela i lagom stora bitar. Lägg upp bladen på ett fat, lägg på rödbetorna, smula över fetaosten och strössla sist över solrosfröna. Om man vill kan man säkert ha en dressing på, men jag tycker det är gott som det är, med bara lite salt och peppar på toppen.

Medan rödbetorna kokar: Skölj potatisen, dela den i kvartar och lägg i en ugnsfastform. Krydda med basilika, salt och peppar och häll över olja. Ugnsbaka ca 20-30 minuter i 225 grader (den ska inte vara helt färdig). Skär undertiden laxen i kuber ungefär lika stora som potatisbitarna. Lägg på laxen på potatisen (efter de första 20-30 minutrarna) och kör i ca 10 minuter till laxen är precis genom stekt. Strimla de soltorkade tomaterna och hacka ruccolan, strö över laxen och potatisen i den heta formen. Servera genast tillsammans med salladen.

Kommentar: I original receptet skulle man strö över parmesanost precis i slutet också, men eftersom vi har en mjölkallergiker skippade jag det.

Tips: Om du inte vill bli röd om händerna av rödbetorna, smörj in dig med lite olja innan du börjar skala/dela dom. Sen tvättar du bara bort olja, och vips är allt det röda borta!

Inga kommentarer: