2008/12/23

Mjölkfria mikro-kolor

Så var årets laddning av julgodis klart, och eftersom Prinsen nu är tillräckligt stor för att förstå vad det här med godis är, fick det bli mjölkfria varianter. Först ut är två sorters kola, som kokas i mikron vilket gör den väldigt snabb och lätt att göra. Den ljusa är citronkola och den mörka pepparkakskola - den senare ett hett tips för er som gillar att äta pepparkaksdeg!

Grundrecept ca 25 kolor
1 dl iMat
½ dl sirap
1 dl socker
smaksättning

Blanda alla ingredienserna (ev. minus vissa smaksättare som inte tål att kokas på hög värme) i en mikrosäker skål och kör på 750 W i fem minuter. Ta ut, rör om och kör två minuter till på samma effekt. Ta ut och gör kulprov - är du inte nöjd med konsistensen kör du den en minut till o s v till den är precis så seg/hård som du vill ha den. Blanda ev. i temperaturkänsliga smaksättare och häll antingen upp den i en form med bakplåtspapper i och klipp i lagoma bitar när den stelnat, eller i knäckformar.

Citronkola
Tillsätt 2-4 krm citronsyra (beroende på hur sur du vill ha den) till kola smeten innan kokningen, och det rivna skalet av en citron när kolan är färdig kokt.

Pepparkakskola
Tillsätt pepparkakskryddor (färdig köpta eller hemma blandade) till lagom styrka, jag tog drygt ½ msk av min hemblandade variant.

Andra smaksättningar
Kakao, pepparmyntsolja, lakritsrot, vaniljextrakt osv osv

Inga kommentarer: